Što i kako kuhati ljeti?

27.07.2016
od strane Romina Mlinarević
Što jesti ljeti? by Romina Mlinarević
Romina MlinarevićLjeto je u punom zamahu. Da bi živjeli u skladu s prirodom bitno je naučiti kako pripremati hranu ljeti i prilagoditi prehranu godišnjem dobu.
Ljeti bi bilo dobro konzumirati što više hrane koja hladi organizam. Ne treba zanemariti ni način pripreme jela. Dakle, manje pržiti, pohati, peći u pećnici, to ostavite za posebne prigode ili povremene hladnije dane u ljetu. Što manje konzumirajte masna i teška jela, jer ona griju organizam i čine nas tromima.
Ne prekuhavajte povrće, dajte prednost kratko pirjanom, kuhanom ili sirovom povrću. Smanjite unos soli i sećera, slatko zamijenite voćem, te neizostavnom dinjom i lubenicom, a deserti neka budu lagani, voćni i kremasti, a ne pečeni. Iskoristite prirodu i njene plodove koji su dostupni kratko. Meni omiljenih jagoda je na žalost sve manje, a zbog velike količine pesticida preporučujem da birate one iz organskog uzgoja. Tu su još i marelice, breskve, kupine, maline, borovnice, ribizle....
Rashladite se lubenicom - by Romina MlinarevićKavu zamijenite rashlađenim zelenim čajem s dodatkom svježe mente i limuna ili napravite vlastiti osvježavajuci napitak, eksperimentirajte.
 
Vrijeme koje će vam ostati nakon što si pojednostavite obroke iskoristite kvalitetnije, u prirodi, na moru, u društvu, s  djecom ili sa sobom.
 
Moj prijedlog za ljetni jelovnik  je što više svježeg, sirovog i salate, salate, salate...s njima nikad nećete pogriješiti u ovim vrućim danima. Dati će vam blago rashlađujući efekt i lakoću u želucu.
Pri tome ne mislim na tradicionalnu zelenu salatu, nego na salatu na sto načina... Rashlađene žitarice,  mahunarke i proizvodi od mahunarki poput tofua i tempeha na salatu nam daju cjelovitost i u toj salati imamo sve potrebno, šarenilo od povrća, ugljikohidrate, bjelančevine, vitamine i minerale.
Smokve by Romina MlinarevicManje kuhanja, a više sjeckanja, budite kreativni i nađite svoju savršenu brzu kombinaciju, bez mučenja nad štednjakom i puhanja od vrućine.
Takvu salatu možete ponijeti i na posao, put ili izlet, samo ponesite više od planiranog jer će vas svi tražiti da probaju, pa se na vrijeme osigurajte da ne bi ostali bez ljetnog ručka. Govorim iz iskustva :)
Ako ste na moru, iskoristite dostupnost svježe ulovljene ribe i uživajte, uz puno zelenog povrća.
Pazite da ne unosite ledene namirnice jer vas samo kratkoročno zavaraju, a dugoročno zapravo zagriju organizam.
Opskrbite se sezonskim namirnicama i krenite u pustolovinu otkrivanja novih okusa.

Novo mjesto, nove teme, nove ideje....

21.07.2016
od strane Romina Mlinarević
Romina MlinarevićJa sam Romina Mlinarević, a ovo je blog za sve koji vole jesti zdravo, zadovoljiti svoje nepce i osjećati lakoću i ugodu u želucu nakon obroka, kao i za one koji žele upoznati nove namirnice i naučiti jednostavne načine pripreme hrane koji se temelje na prirodnoj prehrani.
Jednom sam pročitala izreku koja mi se jako svidjela, a glasi
"Nauči, uživaj i podijeli s drugima" i shvatila da je upravo to ono što želim. U kuhanju uživam oko 8 godina i još uvijek učim i nadograđujem svoja znanja. Na putu traženja sebe i stvari koje me čine sretnom otkrila sam ljubav prema hrani i kuhanju, užitak kuhanja, strast jedenja. Nakon čudesnog otkrića da ne moram biti savršena, najbolja i sve znati da bi podučavala i poticala druge odlučujem se prepustiti i zagristi u ovo. 
Voljela bi napisati da sam kao mala mami pomagala u kuhinji i upijala sve recepte ali nažalost to je daleko od istine. Tek kada sam zbog fakulteta preselila iz Osijeka u Zagreb shvatila sam kako je nezgodno što ne znam kuhati. Počela sam eksperimentirati s jednostavnijim jelima, a tek s 25 godina uživati u pripremanju hrane. Sada kuham s ljubavlju, takva hrana ima bolji okus. Zbog zdravstvenih razloga sam odlučila potpuno promijeniti prehranu. Završila sam školu kuhanja prema makrobiotičkim načelima i tu počinje moj put promjene. Htjela sam pokazati da zdravo ne samo da je fino nego i lijepo izgleda, kao i da zdrava prehrana ima širinu. Okolina me sve više počela tražiti recepte, informacije gdje kupujem namirnice, nabavljam organsko voće i povrće. Tako je nastala i moja facebook stranica Zdrava i fina-hrana Romina. U tom periodu završavam i trening za tjelesno-orijentiranog integrativnog terapeuta i u svom radu počinjem povezivati hranu i emocije.
Sedam godina sam bila veganka, sada više nisam, ali mi je i dalje naglasak na svježem, neprekuhanom, sezonskom i organskom, meso i mlijeko nikada nisam voljela. Kombiniram vegansku, makrobiotičku, sirovu i mediteransku prehranu. Ljeti i zimi se moja prehrana razlikuju. Ljeti pijem puno smoothija, cijeđenih sokova, jedem povrće na sto načina, lubenicu, salate s mahunarkama, svježu ribu i plodove mora. Zimi biram hranu koja zagrijava, variva s cjelovitim žitaricama bez glutena i mahunarkama, puno đumbira, toplih napitaka, začina i pečeno povrće s naglaskom na korjenastom povrću, bundevi i batatu. Izbjegavam smrznuto, konzervirano, umjetne boje i okuse, bijeli šećer i brašno. Od slastica najviše pripremam sirove slastice koje ne moram peći, samo izmiksam, pomiješam, stavim na hlađenje i imam zdravi desert. U početku sam sate i sate provodila u kuhinji, a sada se to promijenilo, najviše volim jednostavna jela koja su brzo gotova. Takva prezentiram i polaznicima mojih radionica i individualnih poduka kuhanja. S vremenom sam naučila slušati što moje tijelo traži. Hranim se onim što me veseli, a jedna od tih stvari je kada vidim smiješak, zadovoljstvo i entuzijazam na klijentima. To me ispunjava i grije srce.
 

Kako će Certified.GoGreen.hr, burzovna aplikacija, u suradnji s APACCCEEC organizacijom potpomognuti izvoz hrvatskih premium proizvoda?

11.07.2016
od strane Alan Slapar
APACCCEEC zajedno do kineskih tržišta
Organizacija APACCCEEC je stvorena kako bi okrupnila 17 zemalja istočne Europe i ujedinila njihove proizvodne kapacitete čime bi se mogao dati kvalitetan odgovor potrebama izuzetno zahtjevnog kineskog tržišta. Cijelu ideju su započeli delegati iz Bugarske na čelu s g. Vasilom Gelevom koji je u suradnji s bugarskim Ministarstvom poljoprivrede kvalitetno povezao Free-Trade zonu u Shanghaiu s potencijalnim izvoznicima. U paviljonu koji je konstantno otvoren za sve izlagače tokom cijele godine proizvođači istočne Europe imaju priliku izložiti svoje proizvode, koji su time izloženi posjetiteljima iz poslovnog svijeta i koji imaju prilike uvidjeti kvalitetu i potencijal izloženih proizvoda.
 
U ovom sustavu nalaze se redom, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija i naravno KINA.
 
Ambicija ove organizacije je svakako ojačati i promovirati poljoprivrednu suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Smisao je razmjena ideja, prakse i iskustva u proizvodnji, kao i suradnja na istraživanju i inovativnim rješenjima za tržište. Takav oblik suradnje može proširiti horizonte svih zemalja sudionika, kao i proširiti kvalitetne trgovinske odnose između zemalja članica.
 
Ova organizacija pomagat će u jačanju bilateralne i multilateralne suradnje suradnje između Kine i zemalja istočne Europe u području poljoprivrede i prehrambene industrije. Pomagat u odabirima ključnih područja pojedinih zemalja te potpomaganju interakcije između zemalja. Ova organizacija je platforma za planiranje i promicanje provedbe praktične suradnje između subjekata koji djeluju u području proizvodnje i prerade hrane i pića, u segmetnu opreme za poljoprivredu, trgovačkim i distribucijskim kanalima te investitorima u poljoprivrednoj proizvodnju s naglaskom na ugovornu proizvodnju.
 
GoGreen će u suradnji s ovom organizacijom okrupnjivati lokalne proizvođače putem svoje burzovne aplikacije http://certified.gogreen.hr koja će u dugoročnoj suradnji biti i direktno povezana s kineskim e-commerce platformama. Uz postojeću informativnu bazu podataka proizvođača iz 16 zemalja SIE, Certified.GoGreen.hr biti će vrlo precizan sustav za pregled hrvatskog tržišta i naše domaće ponude.
 
Obzirom da GoGreen već ima svoj poslovni inkubator u Resselovoj ulici 4 u Novom Zagrebu, proizvođači koji žele izvoziti na kineska tržišta trebaju samo doći s uzorcima proizvoda do inkubatora, gdje će dobiti svu potrebnu dokumentaciju i sve potrebne savjete da putem burzovne aplikacije i china2ceec.org sustava plasiraju svoje proizvode na kinesko tržište.
 
Sve dodatne informacije svi proizvođači mogu dobiti na telefonski broj +385 1 64 61 220 ili na e-poštu: partner@gogreen.hr

Ekološka poljoprivreda - izazov ili pametan poslovni potez?

11.07.2016
od strane Alan Slapar
Ekološki uzgoj u Hrvatskoj
Analiza poslovnog koncepta ekološke poljoprivrede.

YumiYum nova aplikacija koja će promijeniti ugostiteljstvo u Hrvatskoj, a možda i šire

04.07.2016
od strane Alan Slapar
Razvojni tim tvrtke C.G.A. d.o.o. izbacio je novu aplikaciju koja će promijeniti percepciju HoReCa tržišta...